Puutarhaprojekti Cottage Garden tyyliin ja Batrix Potterin tunnelmissa.

lauantai 24. maaliskuuta 2012

Perhospuutarha

Olen suunnitellut tekeväni kesäkotiini perhoskukkapenkin. Suunnittelun lähtökohta on perhoset ja tietenkin cottage garden. Eli pyrin yhdistämään nämä kaksi asiaa. Päiväperhoslajit tarvitsevat aurinkoa. Kukkapenkin paikka tuleekin olemaan koko päivän täysin auringossa. Jotta saadaan houkuteltua perhosia, tulee kukkien olla myös tuulensuojassa. Tämä penkki on osittain vanhan suulin edessä joka tuo suojaa pohjoisen puolelta.
Paras perhosten houkutin on kasvattaa samaa kasvia suurehkoina ryhminä, perhoset näkevät sen jo kaukaa. Tärkeämpää on suuret ryhmät kuin mahdollisimman monta kukkalajia.

Tarkoitukseni on yhdistellä penkissä sekä perennoja, että ryhmäkasveja.

Perhoskukkien tärkein piirre on niiden väri, tuoksu ja muoto. Etenkin päiväperhosilla värinäkökyky on erinomainen. Punapurppuraiset ovat suosittuja ja myös laventelinsiniset kukat. Keltaiset, UV-valoa heijastavat kukat ovat myös tärkeä ryhmä. Yöperhosia taasen houkuttelevat parhaiten valkoiset tai aivan vaaleat kukat.

Mesi on hyönteisten ravinnonlähde. parhaimmat perhoskukat ovat mykerökukkaiset, huulikukkaiset, hernekasvit ja purtojuurikasvit. Niissä on kyllin sokeripitoinen mesi ja niiden kukkien rakenne sopii perhosille. Päiväperhosten kannalta kukan rakenteen tulee olla sellainen, että perhonen pääsee laskeutumaan kukkaan. Liian pitkälle jalostetut kasvit heikentävät mesivaroja. Maatiaslajikkeet ovat jalostettuja pienikukkaisempia ja väreiltään vaatimattomampia, mutta sisältävät runsaammin mettä.


Suosittelen lukemaan kirjat Perhospuutarha; Kauri Mikkola, Hannu Tanner sekä Puutarhan parhaat perhoskasvit; Riku Cajander.
Perhospenkkiini tulee ainakin nämä kasvit, Jättiverbena, Heliotrooppi, Kevätvuohenjuuri, Kaukasianpitkäpalko, Keltapäivänlilja, Samettikukkia, Loistotädyke, Mäkimeirami, Punahattu, Kesäpäivänhattu, Yrtti-iiso, Koreatörmänkukka, Punatähkä, Kultapiisku, Purppurapunalatva, Syysasteri, Kallionauhus, Punakoskmos, Tarhaneito, Hämähäkkikukka, Tilli, Töyhtöangervo, Särkynytsydän, tulikruunu.


Myös monet yrtit houkuttelevat perhosia joita aion kasvattaa enemmän keittiöpuutarhassani.


 Jättiverbena - Verbena bonariensis






2 kommenttia:

  1. Vihdostaviimein ehdin oikein kommentoimaankin.... Ihana blogi sinulla täällä! Olen vähän kateellinen tuosta sinun kesäpaikan portista, mikä tuossa otsikon kohdassa on. se on aivan hurmaava!
    oletkos jo hankkinut kaikki kasvit perhospuutarhaasi? vaiko vasta suunnittelet? Houkuttelevan kuuloinen suunnitelma! Haluaisitko meidän talon vanhaa kantaa olevaa vaalean roosaa syysasteria? Meillä tuulee kovasti eikä perhoset siksi niin viihdy meillä syksyllä enää, mutta mummullani, jolle annoin taimen ja jolla sitä kasvoi suojaisassa paikassa, oli kukissa aina pehosia ihan läjäpäin. Pappa kehui kolmetoista perhosta nähneensä siinä yhtäaikaa, amiraaleja, nokkos- ja neitoperhosia ja suruvaippoja...kukkii syys-lokakuussa, ja monesti vielä isänpäiväksi siitä saa kukkakimpun... oikein hyvä kukkanen siis.:) kait siitä joku kuvanen löytyy mun blogistakin jos selailet syyspuolen arkostoja.
    Tänään kävin pihamaalla kuvaamassa lumikelloja ja krookuksia! kevät tulee, kivaa!
    nähdään taas joskus... t: laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista Laura :)Ehkä vähän harhaanjohtavaa, mutta tuo portti ei ole omasta puutarhasta vaan Lohjan pappilan puutarhasta. Tykkään myös itse ja haluaisin vastaavan omaan puutarhaan. Osa suunnitelman kasveista löytyy, mutta ei kaikkia. Itsellä on vaalean sinistä asteria, joten tuo roosa kuulostaa kyllä houkuttelevalta.

      Poista